Jadłospis

DATA I ŚNIADANIE II ŚNIADANIE OBIAD
poniedziałek
23.10.2017

* 1,3,7,9
Twarożek ze śmietaną ,pieczywo żytnio - razowe z masłem, szczypiorkiem lub pestkami słonecznika do wyboru, kakao na mleku, herbata z cytryną. Pieczywo żytnio - razowe z masłem, pomidorem, ogórkiem świeżym, rzodkiewką, bawarka, herbata malinowa. Zupa grochowa, placki z jabłkami, kompot wieloowocowy, banan lub winogrono do wyboru.
wtorek
24.10.2017

* 1,3,7,9
Pieczywo żytnio - razowe z masłem, szynką gotowaną, sałatą lub pomidorem do wyboru, kawa zbożowa na mleku, herbata wieloowocowa. Kasza manna z musem jabłkowym, woda z cytryną lub sokiem jagodowym do wyboru. Zupa ogórkowa, pieczeń rzymska w sosie własnym, ziemniaki z natką pietruszki, surówka z kapusty czerwonej, sok jabłkowo - pomarańczowy.
środa
25.10.2017

* 1,3,7,9,11
Bułka owsiana z masłem, pastą mięsno - jarzynową, kiełkami, kawa zbożowa na mleku, herbata miętowa. Galaretka owocowa z truskawką, śmietaną, sucharki lub paluszki sezamowe do wyboru. Zupa cebulowa, pierogi z mięsem, surówka z kapusty kwaszonej lub ogórka kwaszonego do wyboru, kompot wieloowocowy.
czwartek
26.10.2017

* 1,3,7,9
Parówka na ciepło z ketchupem, pieczywo żytnio - razowe z masłem, kawa zbożowa na mleku, jabłko lub gruszka, do wyboru, herbata malinowa. Serek homogenizowany, wafle ryżowe lub pieczywo chrupkie do wyboru. Zupa pomidorowa z ryżem, kotlet słoneczny, ziemniaki z koperkiem, marchewka na krótko, sok jabłkowo - porzeczkowy.
piątek
27.10.2017

* 1,4,7,9,11
Bułka orkiszowa z masłem, pastą z makreli, rukolą, kawa zbożowa na mleku, herbata koperkowa. Chałka z masłem, mleko, papryka świeża lub pomidorek koktajlowy do wyboru, herbata z czarnej porzeczki. Zupa kalafiorowa, makaron kokardki z sosem truskawkowym lub jogurtowym do wyboru, banan, kompot wieloowocowy.


Dzieciom podawana jest codziennie woda mineralna niegazowana.

WYKAZ ALERGENÓW na podstawie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Alergeny występujące w posiłkach:
  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. Kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, mięso) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka (z laktozą), jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pierz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, kolendra