Jadłospis

DATA I ŚNIADANIE II ŚNIADANIE OBIAD
poniedziałek
19.02.2018

* 1,3,7,9
Zupa mleczna(płatki ryżowe), pieczywo żytnio - razowe z masłem, miodem lub dżemem do wyboru, herbata miętowa, jabłko Pieczywo żytnio - razowe z masłem, serem żółtym, ogórkiem świeżym lub pomidorem do wyboru, bawarka, herbata owocowa Zupa brokułowa, kluski ziemniaczane z kiełbasą, kapustą kwaszoną gotowana, kompot wieloowocowy
wtorek
20.02.2018

* 1,7,9
Pieczywo żytnio - razowe z masłem, pastą mięsno - jarzynową, rukolą lub koperkiem do wyboru, kawa zbożowa na mleku herbata z imbirem Chałka z masłem kakao na mleku, mandarynka lub pomarańcza do wyboru Zupa grochowa, bitki wieprzowe z suszonymi pomidorami, brązowy ryż z natką pietruszki, surówka z selera i jabłka, sok malinowo - jabłkowy
środa
21.02.2018

* 1,7,9
Bułka wrocławska z masłem, szynką gotowaną, sałatą lub rzodkiewką do wyboru, kawa zbożowa na mleku, herbata koperkowa Galaretka owocowa z bananem, śmietaną, herbata owocowa Zupa rosolnik, gulasz mięsno - jarzynowy, kasza jaglana z koperkiem, kompot wieloowocowy
czwartek
22.02.2018

* 1,3,7,9
Pieczywo żytnio - razowe z masłem, parówka na ciepło, kawa zbożowa na mleku, herbata truskawkowa, jabłko lub marchewka do wyboru Jogurt owocowy, sucharki lub grahamka do wyboru Zupa kalafiorowa, pulpety gotowane w sosie pomidorowym, ziemniaki z natką pietruszki, surówka z sałaty lodowej, papryki świeżej, sok jabłkowo - rabarbarowy
piątek
23.02.2018

* 1,3,4,7,9
Bułka orkiszowa z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem lub pomidorem do wyboru, kawa zbożowa na mleku Ciasto własnego wypieku (drożdżówka), herbata z cytryną, melon lub kiwi do wyboru Barszcz czerwony z makaronem, kotlet rybny smażony, ziemniaki z natką pietruszki, surówka z kapusty pekińskiej, kompot wieloowocowy


Dzieciom podawana jest codziennie woda mineralna niegazowana.

WYKAZ ALERGENÓW na podstawie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Alergeny występujące w posiłkach:
  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. Kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, mięso) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka (z laktozą), jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pierz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, kolendra