Jadłospis

DATA I ŚNIADANIE II ŚNIADANIE OBIAD
poniedziałek
04.12.2017

* 1,3,7,9
Pieczywo żytnio-razowe z masłem, parówka na ciepło z ketchupem, marchewka lub papryka świeża do wyboru, kawa zbożowa na mleku, herbata koperkowa Chałka z masłem kakao na mleku, winogrono lub jabłko do wyboru, herbata wieloowocowa Zupa kalafiorowa, Kluski ziemniaczane z kiełbasą, kapustą kwaszoną gotowaną, sok jabłkowo-gruszkowy
wtorek
05.12.2017

* 1,7,9
Pieczywo żytnio-razowe z masłem, szynka drobiową, serem żółtym, ogórkiem świeżym lub pomidorem do wyboru, kawa zbożowa na mleku, herbata malinowa Banan, sucharki lub grahamka do wyboru, herbata miętowa Zupa jarzynowa, Bitki wieprzowe, kasza jaglana z natką pietruszki, brokuł z wody, kompot wieloowocowy
środa
06.12.2017

* 1,3,7,9
Bułka orkiszowa z masłem pastą mięsno-porową, kawa zbożowa na mleku, jabłko lub gruszka do wyboru, herbata z imbirem Serek Bakuś chrupki kukurydziane lub paluszki sezamowe do wyboru, Zupa paprykowa ze śmietaną, Mielone smażone, ziemniaki z koperkiem, surówka z ogórka kwaszonego i jabłka, sok jabłkowo-truskawkowy
czwartek
07.12.2017

*
Bułka wrocławska z masłem, krakowską podsuszaną, pomidorem lub rzodkiewką do wyboru, kawa zbożowa na mleku, herbata wieloowocowa Zapiekanka z szynką , serem żółtym, herbata z cytryną Zupa z zielonego groszku, Gulasz drobiowy w sosie pomidorowym, ryż z koperkiem, surówka z kapusty pekińskiej, jabłka, kompot wieloowocowy
piątek
08.12.2017

* 1,3,4,7,9,11
Pieczywo żytnio-razowe z masłem, pastą z makreli wędzonej, pestkami słonecznika lub kiełkami do wyboru, kawa zbożowa na mleku, herbata truskawkowa Jabłko pieczone z dżemem lub miodem do wyboru, ciasteczka kruche Zupa barszcz czerwony z ziemniakami, Naleśniki z twarogiem, polane sosem truskawkowym, kompot wieloowocowy mandarynka


Dzieciom podawana jest codziennie woda mineralna niegazowana.

WYKAZ ALERGENÓW na podstawie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Alergeny występujące w posiłkach:
  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. Kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, mięso) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka (z laktozą), jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pierz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, kolendra