Jadłospis

DATA I ŚNIADANIE II ŚNIADANIE OBIAD
poniedziałek
23.04.2018

* 1,3,7,9
Płatki kukurydziane zalane mlekiem z rodzynkami lub żurawiną do wyboru, jabłko Bułka grecka z masłem, szynka gotowaną, papryką świeżą lub rzodkiewką do wyboru, herbata z cytryną Zupa z soczewicy, kluski ziemniaczane z kiełbasą, kapustą kwaszoną gotowaną, sok jabłkowo - truskawkowy
wtorek
24.04.2018

* 1,3,7,9,11
Pieczywo żytnio - razowe z masłem żywiecką podsuszaną, roszpunką lub sałatą do wyboru, kawa zbożowa na mleku, herbata wieloowocowa Kisiel własnego wyrobu z truskawką i śmietaną, sucharek lub grahamka do wyboru Zupa pomidorowa, kotlet mielony smażony, ziemniaki z natką pietruszki, mizeria z koperkiem, kompot wieloowocowy
środa
25.04.2018

* 1,7,9
Rogal z masłem, miodem lub dżemem do wyboru mleko, melon lub banan do wyboru, herbata malinowa Serek homogenizowany, pieczywo chrupkie lub wafle ryżowe do wyboru, herbata miętowa Zupa rosół, potrawka z kurczaka z ananasem, ryż brązowy z natką pietruszki, marchewka gotowana, sok z jabłko i czarnej porzeczki
czwartek
26.04.2018

* 1,7,9
Pieczywo żytnio - razowe z masłem, polędwicą drobiową, pomidorem lub ogórkiem świeżym do wyboru kawa zbożowa na mleku, herbata z melisy Kasza manna z sokiem malinowym, jabłko lub pomarańcza do wyboru, herbata koperkowa Zupa ogórkowa z ryżem, schab pieczony ze śliwką, ziemniaki z natką pietruszki, kalafior z wody, kompot wieloowocowy
piątek
27.04.2018

* 1,3,4,7,9
Bułka owsiana z masłem, serem wędzonym, ogórkiem kwaszonym lub kiełkami do wyboru, kakao na mleku, herbata rumiankowa Chałka z masłem, bawarka, winogrono lub, jabłko do wyboru Zupa jarzynowa, pizza z szynką, pieczarkami, serem żółtym, sosem pomidorowym sok jabłkowo - gruszkowy


Dzieciom podawana jest codziennie woda mineralna niegazowana.

WYKAZ ALERGENÓW na podstawie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Alergeny występujące w posiłkach:
  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. Kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, mięso) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka (z laktozą), jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pierz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, kolendra